Arabuluculuk Toplantısına Katılmamanın Sonucu Nedir?

6325 Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 7/11/2024 tarihinde 7531 sayılı Kanun ile değiştirilen 18(A) maddesi uyarınca;

“Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile karşı tarafın ödemekle yükümlü olduğu yargılama giderlerinin yarısından sorumlu tutulur. Ayrıca bu taraf lehine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen vekâlet ücretinin yarısına hükmedilir. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.”

Anılan maddenin önceki düzenlemesi, toplantıya geçerli bir mazeret göstermeksizin katılmayan tarafın yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin tamamına katlanacağına yöneliktir; ancak Anayasa Mahkemesinin 14/3/2024 Tarihli ve E: 2023/160, K: 2024/77 Sayılı Kararı uyarınca bu ibare iptal edilmiştir. İptalin yürürlüğe girmesinden önce yasa değişikliği ile yukarıda yazılı hüküm yürürlüğe girmiştir.

Kuralın hakkaniyetli olup olmadığından bağımsız olarak, arabuluculuk gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla getirilen bu tür ‘teşvik’ edici kuralların sonuçlarından korunmak isteyen kişilerin toplantılara katılımı büyük önem arz etmektedir. Bir arabulucu olarak eklemek isterim ki; toplantılar son derece verimli ve/veya eğlenceli de geçebilmektedir. Anlaşamayacak dahi olsanız, yeni insanlarla profesyonel bir ortamda tanışmanın sağladığı katkıları göz ardı etmemenizi tavsiye ederim.

Ayrıca;

Karşı tarafla aynı ortamda bulunmak istemiyorsanız, arabulucudan karşı tarafın katılım sağlamayacağı bir özel oturum yapmasını da talep edebilirsiniz. Nitekim birçok problemin çözümünde önemli olan iletişim kanallarını şu veya bu şekilde açık tutabilmeyi sağlamaktır.

——-

ÖNEMLİ UYARI:

HUKUK, ARAMA MOTORLARI VE YAPAY ZEKA SİSTEMLERİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ ÇEVRİMİÇİ ORTAMDA YER ALAN VERİLERDEN DAHA BÜYÜK BİR KAVRAMDIR. LÜTFEN BİR AVUKATA DANIŞMADAN, YALNIZCA BU VE BENZERİ SİTELERDE OKUDUĞUNUZ BİLGİLERE DAYANARAK HUKUKİ SONUÇ DOĞURABİLECEK EYLEMLERDE BULUNMAYINIZ.

BU İNTERNET SİTESİNDE YER ALAN HİÇBİR İFADE VE/VEYA İÇERİK, YASAL DANIŞMANLIK OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ. YALNIZCA ÇEŞİTLİ DURUMLAR HAKKINDA OKUYUCUNUN ZİHNİNDE BİR İNTİBA UYANDIRABİLMESİ AMACIYLA KALEME ALINMIŞTIR.

Av. Elif Petek Özlü

Previous
Previous

Yeni Alınan Buzdolabı Çok Sesli Çalışıyorsa Ne Yapılabilir? - Kişisel Bir Hikaye

Next
Next

Dairemin Önüne Kamera Yerleştirebilir Miyim?